Τμήμα Κλασικής Μουσικής - Σχολή Κλασικών Κρουστών και Ντράμς - Κλασικά Κρουστά


 Κλασικά Κρουστά

     Η σχολή κρουστών είναι από τις τελευταίες που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα και έχει 20 χρόνια επίσημης λειτουργίας. Το επίπεδο όμως στα τελευταία 20 χρόνια έχει ραγδαία άνοδο, κάτι που δεν ακολουθείται από μια ανανέωση του κανονισμού λειτουργίας από το υπουργείο. Έτσι στην πραγματικότητα, η ύλη που διδάσκουμε σήμερα στα ωδεία υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του υπουργείου, με στόχο την καλύτερη κατάρτιση του σπουδαστή.
     Στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Κλασικών Κρουστών περιλαμβάνεται η διδασκαλεία των παρακάτω οργάνων Ταμπούρο, Τυμπάνια, Ξυλόφωνο, Μαρίμπα, Βιμπράφωνο όπως και η διδασκαλεία χειρισμού άλλων κρουστών οργάνων που χρησιμοποιούνται συνήθως σε μια ορχήστρα συμφωνικής μουσικής π.χ. Ντέφι, Τρίγωνο, Πιάτα, Γκραν Κάσα κ.α.

 

Ερασιτεχνικό Τμήμα

     Η διαδικασία της εκμάθησης των κρουστών συμβάλλει στην ανάπτυξη του διανοητικού και φυσικού συντονισμού και αυτοελέγχου, πολύ περισσότερο απ΄ οποιαδήποτε άλλη παιδική δραστηριότητα, εντός ή εκτός σχολείου.
     Στο ερασιτεχνικό τμήμα δεν υπάρχει δέσμευση στη διάρκεια των σπουδών. Ωστόσο, εάν επιθυμεί κάποιος σπουδαστής να έχει αποκτήσει ικανοποιητικές γνώσεις και δεξιοτεχνία έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει έπειτα και μόνος του, για προσωπική του ευχαρίστηση, την ενασχόληση του με το όργανο συνίσταται ως απαραίτητος χρόνος σπουδών το μέσο επίπεδο της προκαθορισμένης διδακτέας ύλης.

 

Πρόγραμμα πτυχιακών σπουδών.

     Για την αποτελεσματικότητα της εκμάθησης του Οργάνου και από τα πρώτα μαθήματα, ο σπουδαστής εκπαιδεύεται από τον διδάσκοντα στην υπομονή για το αποτέλεσμα και στη μεθοδική μελέτη.
     Ο στόχος, που επιτυγχάνεται συνήθως σε βάθος χρόνου (αναλόγως της ηλικίας), είναι να καταφέρει ο σπουδαστής να κατακτήσει τον τρόπο της οργανωμένης και συστηματικής μελέτης ώστε να γίνει συνήθεια.
     Σύμφωνα με τον κανονισμό σπουδών του Υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνει τις παρακάτω τάξεις:
  • Προκαταρκτική (1-2 έτη),
  • Κατωτέρα (1-2 έτη),
  • Μέση (2-4 έτη),
  • Ανωτέρα (3-6 έτη)
     Στην προκαταρκτική και την κατωτέρα ολοκληρώνεται η βασική κατάρτιση στο ταμπούρο, στο ξυλόφωνο και στα τυμπάνια. Στη μέση προχωρούμε στη δεξιοτεχνία, και στο παίξιμο με 4 μπαγκέτες (βιμπράφωνο, μαρίμπα). Στην ανωτέρα μελετούμε έργα και ολοκληρώνουμε τις σπουδές με πτυχίο ή δίπλωμα.
    Δεν πρέπει να ξεχνούμε όμως ότι το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό εξέλιξης και τα χρόνια σπουδών μπορούν να διαφοροποιηθούν αναλόγως.
    Παράλληλα, ο σπουδαστής θα πρέπει να παρακολουθήσει τις εξής τάξεις των υποχρεωτικών μαθημάτων:
  1. Θεωρία
  2. Solfège-Dictée
  3. Αρμονία
  4. Χορωδία
  5. Ιστορία Μουσικής.
  6. Μορφολογία
  7. Οργανογνωσία
  8. Πρακτικό διδασκαλείο
  9. Μουσική Δωματίου
  10. Ορχήστρα

     Παράλληλα ο σπουδαστής μπορεί να παρακολουθήσει και Σπουδές Ανώτερων θεωρητικών: Αρμονία, Αντίστιξη, Ενοργάνωση, Φούγκα, Σύνθεση με στόχο την εξειδίκευση του στον τομέα αυτό.
    Το πτυχίο της Αρμονίας είναι απαραίτητο για τον σπουδαστή για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά Μαθήματα Αντίστιξη κλπ. Είναι απαραίτητο και στον πτυχιούχο ή διπλωματούχο μουσικό για να ακολουθήσει τον κλάδο της διδασκαλίας θεωρητικών μαθημάτων στον ιδιωτικό τομέα ή και σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας κ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως νομαρχιακός εκπαιδευτικός. Τέλος η γνώση της Αρμονίας είναι απαραίτητη στον δάσκαλο μουσικής για να διδάξει το μουσικό όργανο της ειδικότητας του.
    Επιπλέον ο σπουδαστής μπορεί να ολοκληρώσει τις μουσικές σπουδές του με την εισαγωγή του, μετά από εξετάσεις (απαιτείται γνώση Αρμονίας), στα πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών Σπουδών ή Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα (ΑΣΕΠ).